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The following are definitions of the terms usedhis memorandum.

“Household” and “family” are used as defined in 7 CFR 245.2 and as tHater®® economic
units as discussed in Part 4, Section B of thellithity Manual for School Meals; in this
memorandum, these terms are used interchangeably.

“Extended or extension of eligibility means that all children or adults in the housdtvatho

are participating in one or more of the Child Niitn Programs are categorically eligible for
free meals if any child or adult receiving SNAP,FAR or TANF benefits is a member of that
household. Any child or adult receiving SNAP, FRRIr TANF benefits is always categorically
eligible for free meals and their eligibility extsto all household members attending school or
participating in the Child and Adult Care Food Reog (CACFP) or the Summer Food Service
Program (SFSP).

DETERMINING ELIGBILITY
Q1. How does an LEA apply this policy to applicatios submitted by households?

If an LEA receives an application listing at lease SNAP, TANF, or FDPIR case number for
any member of the household, the LEA must cerdlifglaldren listed on the application as
categorically eligible for free meals.

Q2. How should LEAs apply this policy to their direct certification procedures?

At a minimum, the notice provided to families inaling that a child has been directly certified
for free meals must explain how the household epont any additional children in the
household who are not listed on the notice. LEwsemcouraged to establish other methods to
identify additional children in a household witheoor more children who are directly certified.
See the section of this document entitled “DETERNIE AND DOCUMENTING
ADDITIONAL HOUSEHOLD MEMBERS” for ways to identifyadditional children.

Q3. During a school year, an LEA may learn (for exanple, from the household) that,
although one child in the family was directly certfied, additional children in the family are
not receiving free meal benefits. When would fremeal benefits begin for the additional
children who were not identified through the directcertification process?

Benefits would begin on the date these childrercartfied as eligible. The children are not
eligible for retroactive benefits, and the LEA caholaim free meals for these children
retroactively. This also applies to children whexbme eligible for SNAP, FDPIR or TANF
benefits or who submit an application with a casmber during the school year.



APPLICABILITY

Q4. If a child is categorically eligible for free neals based on enroliment in Head Start, or
certification as a homeless, runaway, or migrant dld, is eligibility extended to other
children in the household?

No. This policy applies only to children receiviS§lAP, FDPIR, or TANF benefits.

Q5. Does extension of eligibility apply to directertification and applications with SNAP,
FDPIR or TANF benefits case nhumbers?

Yes.

Q6. In some households, the only person receivi@NAP, FDPIR, or TANF benefits may
be an adult. Does the adult’s eligibility extendd the children in the household?

Yes. Although they are not required to determfribare are adult household members receiving
SNAP, FDPIR or TANF benefits, LEASs are encouragerkevise school meal applications to
indicate that providing a single case number fgr member of the household will establish
eligibility for all children in the family.

Q7. If a household member receives SNAP, FDPIR orANF benefits but does not
participate in any child nutrition program or atten d school, does that person’s eligibility
extend to a child in the household who attends scbl?

Yes, if the child attending school is a memberhaf $ame household as the person receiving
SNAP, FDPIR or TANF benefits, the child attendirtycol is categorically eligible for free
meals. Although the LEA is not required to deterenif there are such children in a household,
the LEA must extend eligibility if it becomes awarieother household members receiving
SNAP, FDPIR or TANF benefits. (See also Q and A Mo, as noted above, LEAs are
encouraged to revise school meal applicationsdizate that providing a single case number for
any member of the household will establish eligipilor all children in the family.

Q8. How does this policy relate to the concept @conomic unit?

This policy was not intended to change the debnsiof “Family” or “Household” in 7 CFR
245.2. Family and Household are defined as a gobuglated or unrelated individuals living
together as an economic unit. Therefore, the ahiid is receiving SNAP, FDPIR or TANF
benefits may only “extend” status to other childimethe same economic unit.

DETERMINING AND DOCUMENTING ADDITIONAL HOUSEHOLD ME  MBERS

Q9. The initial policy memo states that if the LEAdoes not have an application as a
reference, it may use school district enrollment iformation to determine additional
children who are part of the household. How wouldhe LEA locate additional children?

To the extent practicable, LEAs should use houskbainposition information that may be
available from the school district. Once childhave been identified through the direct
certification process, schools can search the dsoofrthe directly certified children to identify



additional children in the household. LEAs also megeive from the State SNAP agency lists of
children who are household members of those dyreetitified. The LEA can then use school
district enroliment information to determine wheathay of these children attend school within
the LEA. Additional household members also maydeeatified by an adult member of the
household.

Q10. What identifiers should the LEA use to estabdih additional household members?
What documentation is required?

It is up to the LEA to determine identifiers focckting additional household members, but
parents’ names, home addresses, and other sgemifiehold indicators, if available, may be the
most useful. Acceptable documentation includesaicimeal applications indicating at least one
case number, school district enrollment recordstifieng all children in the household, custody
agreements, information that may be provided by&iN&P, FDPIR or TANF agencies, or
information from school officials such as principal teachers. LEAs also may request that an
adult member attest to the household compositiatisasissed in Q and A 17.

Q11. If children in a household are enrolled in bdt public and private schools, how is
information shared to extend eligibility? Are thepublic schools and private schools
required to identify additional children in the household?

LEAs are not required to identify additional chédrin the household who are outside of their
own school district. However, public and privatéAs are encouraged to share information to
the extent practicable.

Q12. When an LEA extends eligibility within the first 30 operating days of the new school
year to a sibling who is new to the LEA (i.e., enilted in kindergarten), what
documentation is required?

The LEA should annotate the application or direstification record to add the sibling and
indicate how the determination to extend eligipith the new student was made (e.g., address
match, information from school officials, etc.).

Q13. In an effort to identify all students in the fousehold of a student who is directly
certified, can LEAs use addresses to match childrén If software can match addresses, is
this sufficient identification or must parents’ names, or other identifiers also be used?

An address match may be sufficient to identify #ddal eligible children if the LEA determines
that only one household resides at that addreE&\slalso may use parents’ hames, parents’
social security numbers, or other identifiers tsistin identifying additional children.

Q14. We may have an address match but other infornti@n indicates that more than one
household lives at that address or that the address a multi-unit complex. Does an
address match justify extending eligibility when tlere may be multiple households living at
the same address?

If the LEA is aware that more than one househadttles at an address, it should confirm
through available records which students residb ehildren who receive SNAP, TANF or
FDPIR benefits. The LEA may need to contact theskebolds to determine their composition
and establish eligibility.



EXTENDING AND DOCUMENTING EXTENDED ELIGIBILITY

Q15. A child is determined eligible for free mealbecause he/she is a member of a
household with someone directly certified or who hea SNAP, FDPIR, or TANF case
number listed on the application. If that child resides in another household during the
certification period, does this policy apply to anychildren in the second household?

No. While that child retains free meal statustfa remainder of the certification period, if
he/she moves to another household, eligibilityasextended to others. Free meal eligibility
based on receipt of SNAP, FDPIR or TANF benefits lsa extended only to other children who
are in the same household as the child receivirgFiSI¥FDPIR or TANF benefits.

Q16. A child’s parents have shared physical custodyuring the certification period. How
does this policy apply if only one parent’s househad receives SNAP, FDPIR or TANF
benefits?

If a child is determined eligible for free mealchase he/she receives SNAP, FDPIR or TANF
benefits in one parent’s household, he/she retdigwility for free meals regardless of where
the child is living for the remainder of the cad#tion period. When that child is residing in the
second parent’s household, the child is a membtravthousehold and because he/she was
determined eligible for free meals based on readi®NAP, FDPIR or TANF benefits,

eligibility extends to other children in that hobséd.

If a child is not determined eligible for free mealased on his/her own receipt of SNAP,
FDPIR, or TANF benefits, but on the extended ellgibfrom another family member in the
first parent’s household, eligibility is not extesttto other members of the second parent’s
household.

Q17. How should the LEA document extended status?

Children in a household with a child or adult reasy SNAP, FDPIR or TANF benefits are
considered eligible on the same basis (directlyifest or case number) as the person(s)
receiving benefits.

However, LEAs must have some record of the basedigibility in order to properly apply this
policy in the event that a child moves to a newdatwld and for review purposes. Further,
when eligibility is extended to additional householembers at the request of the household and
there is no application currently on file, an acdtisehold member must attest to the household
size and membership if agency or school districbrgs are not available. This would happen,
for example, if only one child was identified thghudirect certification and the LEA was unable
to identify any other school-age children. In theguations, the LEA could either:

have an adult member attest to the household catigroby signing a statement listing all
members of the household with the attesting statéfoe the application for free and reduced
price meals and milk (see 7 CFR 245.6(a)(9) antdZ2a&ection F. of the Eligibility for School
Meals Manual); or,

use the application as a way to record this inféleneand have an adult member sign the
application.



When there are other records used to extend ditgjlsuch as an application or school districts
records, the LEA must indicate on the applicatroster, or other records which children are
eligible based on extended eligibility.

If a child with extended eligibility moves from ti@usehold receiving SNAP, FDPIR or TANF
benefits to a household n@ceiving these benefits, that child retains fremaheligibility for the
remainder of the certification period. Howevercdnase eligibility cannot be extended by this
child, the LEA must note, using one of the methaldisve, extended eligibility for that child
when adding that child to the new household.

Q18. If an LEA determines that additional children are eligible based on the direct
certification match of one child, but the householdlid not file an application, how is the
household notified?

The LEA would include all children on the notificat sent to the household regarding direct
certification results.

CHILD AND ADULT CARE FOOD PROGRAM (CACFP) SPECIFIC QUESTIONS

Q19. If one child in a household is receiving SNAREDPIR or TANF benefits, does that
make all of the children in the household categorally eligible for free meals in the
CACFP?

Yes. Children receiving SNAP, TANF or FDPIR bertseéire categorically eligible for free
meals in the CACFP. If one child in the househsldeceiving any of these benefits, categorical
eligibility extends to the other children in theusehold.

Q20. If a non-area eligible family day care home mvider is not receiving SNAP, FDPIR or
TANF benefits but a child in her household is receing these benefits, is the provider
eligible to receive CACFP tier | reimbursement rats?

Yes. If at least one child in a household is ndogi SNAP, FDPIR or TANF benefits and,
therefore, is categorically eligible for free me<CACFP, this categorical eligibility extends to
the entire household. Therefore, a family day ¢ame provider in that family would be
considered eligible for tier | reimbursement rdiased on the child’s receipt of benefits.

Q21. Under the CACFP, if a child who is receiving SAP, FDPIR or TANF benefits moves
in with a family that was not previously eligible r free meals or tier | rates, would that
child’s receipt of SNAP, TANF or FDPIR benefits exénd categorical eligibility to the rest
of the family? What if the child has moved from awther State?

Regardless of how a child becomes part of a holdetin@ policy applies. Eligibility
determinations are made at a point in time. Asudised in Q and A’s 15 and 16, if a child
moving to another household, even in another Stategceiving SNAP, FDPIR, or TANF
benefits, at that point in time the child is eligilhor free meals and eligibility is retained fbet
duration of the certification period. Further, @tlthildren in the household become eligible for
free meals based on that child’s receipt of besefitd an adult member of the household
providing family home day care services under CA@feRId be eligible for tier |
reimbursement rates.



Q22. If an adult in the household participates intie Adult Day Care component of the
CACFP and is categorically eligible based on receif SNAP, TANF or FDPIR benefits,
does categorical eligibility extend to other childen or adults in the household participating
in a child nutrition program?

Yes. The adult’s eligibility extends to the otheuksehold members.
Q23. What documentation must a child care institutbon have on file?

As discussed in Q and A 17, documentation must &ietained indicating the basis for a child’s
eligibility for free meals. Generally, institutisrshould obtain an application which includes the
SNAP, FDPIR or TANF case number of the recipienidehold member. Alternatively, if a
child’s eligibility is based on a school-age housldhmember’s receipt of benefits, the institution
may maintain certification from the child’s schalat he or she is eligible for free or reduced
price meals either through direct certificatiorapplication. See Q and A 17 for more detailed
documentation alternatives.

VERIFICATION

Q24. Are applications for children who receive berfis as a result of this memo subject to
verification?

If benefits are extended based on an applicatioin &’'6NAP, FDPIR or TANF benefits case
number, the application is included in the sampl& subject to verification. If an application is
used only to record and confirm household compmsitvhere another child in the household has
been directly certified, as discussed in Q and Ati& application is not included in the sample
or subject to verification because verificatiomat required for children identified through

direct certification.

Q25. For the purposes of the FNS-742, VerificatioBummary Report, how are children
coded?

Children who are eligible based on extended categjazligibility are classified under the same
category as the person who extended the eligibilitghe person who extended eligibility was
directly certified, all children would be codeddieectly certified. Likewise, if a child is listed
on an application with a person’s SNAP, FDPIR oMNFAcase number, then all children would
be coded based on the provision of a case number.



